Controversele penalty-ului repetat de FCSB cu Academica Clinceni. Cum a fost posibil? Studiu despre agresivitate din sport, comentat de MARIUS AVRAM | ANALIZĂ

Controversele penalty-ului repetat de FCSB cu Academica Clinceni. Cum a fost posibil? Studiu despre agresivitate din sport, comentat de MARIUS AVRAM | ANALIZĂ
Darius Dumitru Olaru este felicitat de Octavian George Popescu, Olimpiu Vasile Morutan si Valentin Cretu dupa un gol marcat in meciul de fotbal dintre FCSB si Academica Clinceni, contand pentru Play-off-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, luni 10 mai 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mai multe faze din weekend mi-au atras atenția, dar am selectat doar câteva dintre ele. Vizavi de nervozitatea din Bănie de la Craiova-FC Botoșani, scot la lumină mai multe studii despre agresivitate în sport.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

Controversele penalty-ului repetat de FCSB cu Academica Clinceni. Cum a fost posibil? Studiu despre agresivitate din sport, comentat de MARIUS AVRAM | ANALIZĂ

Ne vom opri asupra trei meciuri, în care au fost implicate Dinamo, FCSB și Rapid.

Dinamo – Hermannstadt

Fapte: În minutul 32 Andreas Mihaiu, jucător al celor de la Dinamo, este lansat în atac și scapă singur cu portarul echipei adverse în interiorul suprafeței de pedeapsă unde este faultat de Ionut Stoica, fundaș al echipei sibiene. Arbitrul acordă lovitură de la 11 metri și cartonaș roșu.

Analiză: această fază vine într-un moment bun, pusă în paralel cu situația de la FCSB-CFR, cu Andrei Burcă și Florin Tănase, care a născut unele controverse legate de eliminarea sau nu a unui jucător pentru fault asupra unui adversar aflat în situație clară de a marca un gol. Diferențe intre cele două faze:

(1) FCSB – CFR CLUJ 

 

(2) DINAMO – HERMANSTADT

 

(1) Atacul lui Andrei Burcă este o piedică cu piciorul drept
(2) Faultul comis de Ionut Stoica este o ținere de braț

(1) Distanța de minge este foarte mică, aproape este jucată de fundașul celor de la CFR
(2) Stoica nu face nici o încercare de a juca mingea cu piciorul

(1) Contactul este la nivelul genunchiului, gheata fundașului fiind aproape de a atinge mingea
(2) Contactul este la nivelul brațului drept, tinere prelungita inceputa in afara suprafetei de pedeapsa

(1) Brațele lui Andrei Burcă sunt deschise, catre lateral, pentru a nu tine sau impinge adversarul
(2) Brațele lui Ionut Stoica sunt pe adversar

Acestea sunt elementele pe care le folosește un arbitru în analiza pe care o face în teren, într-o fracțiune de secundă, luând o decizie hotărâtoare pentru rezultatul final al unui meci.

În cazul meciului Dinamo – Hermanstadt arbitrul a luat decizia corectă: lovitură de la 11 metri și cartonaș roșu, pentru oprirea unei situații clare de a marca un gol în propria suprafață de pedeapsă fară a avea intenția de a juca mingea.

Ce s-a întâmplat FCSB – Academica Clinceni? Era nevoie de o repetare?

Fapte: În urma unei lovituri de la 11 metri corect acordată în favoarea celor de la FCSB, portarul Academicii Clinceni apară lovitura de pedeapsă. Arbitrul asistent ridică fanionul și arbitrul decide repetarea loviturii.

Analiză: În această situație analizăm trei elemente

1. Poziția portarului. Conform legilor jocului portarul trebuie să aibă cel puțîn o parte a unui picior pe linia porții, sau în linie cu aceasta, în momentul executării loviturii de la 11 metri.

Observăm în captura de mai jos că se afla deja la o distanță de linia porții cu ambele picioare în momentul lovirii mingiei de către atacant. Arbitrul asistent urmărește faza atent și este responsabilitatea lui să semnalizeze.

2. Felul în care Florin Tănase execută. Legile jocului spun că este o greșeală, la penalty, ca jucătorul executant să facă o fentă, să simuleze execuția, înainte de a șuta mingea.

Fenta este permisă pe parcursul alergării dar nu și în ultima oprire înainte de șut. Tănase nu încalcă cu nimic legile jocului oprindu-se și păcălind astfel portarul să se arunce înainte.

3. Poziția celorlalți fotbaliști. În acest caz niciunul dintre ceilalți jucători nu este în interiorul suprafeței de pedeapsă în momentul executării astfel că nu au nici un impact asupra rezultatului.
Decizia corectă este repetarea loviturii de la 11 metri.

Liga 2: Rapid – Dunarea Călărași. Ce faze ne-au atras atenția?

Meciul Rapid – Dunărea Călărași a născut foarte multe discuții referitor la arbitraj, având multe faze, unele clare, altele confuze. Am selectat două situații în urma cărora au apărut unele controverse.

Astfel primul gol al celor de la Rapid a fost înscris în urma unei lovituri libere în minutul 1. Așa cum se vede și în captura de mai jos un jucător atacant se afla într-o poziție evidentă de ofsaid. Cu toate acestea poziția în sine nu este o greșeală.

Legile jocului spun că jucătorul aflat în poziție pentru a fi sancționat trebuie să intervină în joc atingând mingea, atacând un adversar în lupta pt minge, încercând în mod clar să joace mingea, având un impact evident asupra jocului sau a unui adversar.

În situatia dată nici unul dintre aceste criterii nu se regăsește. Jucătorul aflat în ofsaid este la distanță de adversari, nu atacă mingea, nu are nici un impact direct și evident asupra jocului. Decizia corectă este: arbitrul lasă jocul să continue.

Am remarcat în meci trei situații diferite de jucare a balonului cu mâna (henț) toate trei având același jucător iimplicat și anume Cristian Pușcaș.

Ultima dintre ele petrecută în minutul 82 este cea surprinsă de captura de mai jos. Jucătorul apărător își mărește în mod evident suprafața corpului, își asumă un risc enorm făcând acest gest prin care face tot posibilul să blocheze șutul adversarului către poartă.

Aceasta este intenția lui și modul în care o face este periculos pentru propria echipă. Astfel, deși reluările nu sunt foarte clare, decizia în acest caz ar fi trebuit să fie lovitură de la 11 metri și cartonaș galben.

Furia si violența în sport, de ce apar? Răspunde Marius Avram

Scenele petrecute în tribună la meciul Universitatea Craiova – FC Botoșani m-au tentat să caut studii referitor la furie și agresivitate în sport.

Am descoperit o gamă largă de cărți dedicate subiectului și studii de psihologie care încearcă să explice motivele, elementele care declanșează aceasta furie și metode de a depăși momentul. De multe ori ținta furiei este arbitrul, văzut că o cauză a eșecului de către sportivul de performanță.

În cariera mea am fost de foarte multe ori ținta furiei jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor și spectatorilor. Înveți în ani de experiență să gestionezi astfel de momente, unul din rolurile pe care un arbitru le are pe teren fiind de a calma potențiale situații explozive și de a reuși, folosind metode variate, să detensioneze atunci când apar situații tensionate.

Agresivitatea, furia și sportul sunt de multe ori asociate. Paradoxal, un rezultat al unui studiu publicat în Revista de Psihologie Sportivă a universității din Insulele Baleare din Spania, arată că nivelul de agresivitate , de furie, este invers proporțional cu violența și duritatea sportului practicat.

Rugby-ul un sport mai violent, dar cu sportivi mai puțini agresivi. Asta susține studiul

Iată de ce ne mirăm de multe ori cum jucătorii de rugby, un sport dur, foarte fizic, care implică contact la un nivel ridicat, sunt foarte calmi, disciplinați și arată mult respect adversarilor și arbitrilor comparativ cu meciurile de fotbal.

Un alt studiu care analiza agresivitatea către arbitri din fotbalul amator din Spania, arata că dintre incidentele violente din sportul la nivel amator un procent uimitor intre 93-98% se regăsește în fotbal, astfel din 25 de incidente violente, 24 sunt la meciurile de fotbal.

Alte cifre interesante arată care este principala țintă a violentei în sport: arbitrul. Datele arata intre 40 – 50% din cazuri de violență sunt îndreptate împotriva arbitrului în fotbalul amator.

În Romania cred că prin prezenta a doua brigăzi la Europeanul de anul acesta Comisia Centrală a Arbitrilor are o oportunitate unică de a porni proiecte noi de imagine, o nouă eră de comunicare care să schimbe percepția negative care există despre arbitri în general și care să ajute la diminuarea exceselor de furie și chiar violență îndreptate împotriva celor care practică această meserie.

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×